De belofte

Terug naar Jeugdboeken

Een bitterzoete liefdesgeschiedenis in de tijd van de VOC

Leeftijd: vanaf 11 jaar
Aantal bladzijdes: 192
Uitgeverij: Cichorei
ISBN: 978 94 9174864 6
Prijs: € 15,45

Presentatie
Recensies en artikelen
Reacties van lezers
Wil je zelf een reactie geven?

Samenvatting:

Maerten van Wuyver vertrekt, door omstandigheden gedwongen, als scheepsjongen op het VOC-schip Land van Beloften naar Oost-Indië.

Tijdens de lange zeereis zijn de ontberingen soms zo zwaar dat hij zich afvraagt of hij ooit in Oost-Indië zal aankomen. Gelukkig wordt hij geholpen door de vlot gebekte Dirkje die hem met raad en daad bijstaat. Maar hij gedraagt zich anders dan de andere zeelieden. Wie is hij eigenlijk? In ieder geval loopt alles anders dan gedacht.

Achter in het boek staat een korte geschiedenis van de VOC, verluchtigd met een aantal voorwerpen, schilderijen, kaarten en een plattegrond van Batavia, bereidwillig afgestaan door het Westfries Museum in Hoorn. Ook is er een interessant artikel opgenomen dat het onderwerp Vrouwen en de VOC behandelt.

Ook is er een stadswandeling in het boek opgenomen want veel van de rijksmonumenten in Hoorn zijn gebouwd in de tijd van de VOC. Een wandeling langs deze bezienswaardigheden met hier en daar verwijzingen naar gebeurtenissen in het verhaal brengt je letterlijk terug in de tijd die voor Hoorn zo belangrijk is geweest.


Reacties van lezers

André,

Heb genoten van De belofte.
Een boek dat - voor de duur van de leestijd - een schuilplaats biedt, is voor mij altijd een goed boek.
En dat is De belofte voor mij even geweest.

In gedachten ging ik weer terug naar de Batavia in Lelystad en kon me zo met De belofte goed voorstellen hoe het leven voor de zeelieden was in het krappe onderruim.
Voor de kapitein, stuurlui, scheepsarts en meereizenden was beduidend meer ruimte.
Het boek gaf een mooie inkijk.

Verrassende hoofdrol voor Maerten/Maertjen.
Mooi ook het koppel Maerten en Thomas, waardoor Maerten op het bovendek kon schilderen en zo kon je de vriendschap tussen Maerten/Maertjen en Dirkje uitwerken.
Goeie beschrijving straf aan boord en overval van piraten.

In figuur van Christiaan wordt het harde dagelijkse leven in Indië duidelijk.
Met Maertjen - logerend in familiehuis van Dewi - laat je zien hoe toendertijd (en nu nog…..) de bevolking leeft.

Een slimme vondst om bij thuiskomst de vader van Johannis de hand van Dirkje langer te laten vasthouden.
Mooi daarom dat Dirkje dichtbij Maertjen kan blijven.

De wandeling is een waardevolle toegift.
Jammer dat het artikel Vrouwen en de VOC minder toegankelijk is voor je doelgroep.

Tenslotte een gok.
Vond hoofdstuk zeven iets moeilijker geschreven.
Is dat door Karin of Nienke geschreven?

Goed gedaan, André!

Frans

Top


Expositie boekbanden op basis van het boek De belofte

Naar aanleiding van de verschijning van mijn boek De belofte hebben boekbinders uit Nederland en België deelgenomen aan een expositie in Hoorn. Ongeveer 35 boekbinders hebben van de losse katernen van De belofte op geheel eigen vaak kunstzinnige wijze een binding en omslag van het boek gemaakt. De tentoonstelling begon op 3 oktober 2019 in de Centrale Bibliotheek tegelijkertijd met de presentatie van het boek, verhuisde daarna naar de foyer van schouwburg Het Park en was tot 15 januari 2020 te bezichtigen in het Westfries Archief waar de slotmanifestatie plaatsvond. Voor de mooiste boekband was een juryprijs en een publieksprijs beschikbaar. Elke bezoeker was uitgenodigd mee te kiezen voor de mooiste boekband in verband met de publieksprijs. Opvallend was dat de beoordeling door het publiek vrijwel dezelfde was als de waardering van de vakjury.

boekbindster Marja Wilgenkamp legt bij de slotmanifestatie de regels van de vakjury uit.
overhandiging 1e prijs van de vakjury en de publieksjury aan Anna van Rietschoten door wethouder van Cultuur in Hoorn, Sami Bashara

Voorbeelden uit de expositie:

boekband van de winnares van de vakjury en de publieksjury: Anna van Rietschoten
boekband van de winnares van de vakjury en de publieksjury: Anna van Rietschoten
eervolle vermelding van de vakjury en winnaar van de gedeelde 2e prijs van de publieksjury: Hans Buddendijk
eervolle vermelding van de vakjury: Diny van Wijnhoven
winnares van de gedeelde 2e prijs van de publieksjury: Maria Atema

Top


Presentatie van De belofte

Tijdens de presentatie van De belofte op 3 oktober 2019 in de Centrale Bibliotheek in Hoorn werd een lied gezongen op het thema van het boek door twee zangeressen en werd een fragment uit het boek voorgelezen door een leerling van de Montessorischool uit Hoorn. Daarna werd een boekbindersexpositie geopend. Boekbinders uit Nederland en België hebben, geïnspireerd door de inhoud van het boek, een speciale binding en omslag gemaakt van het boek De belofte. Deze expositie verhuist in november naar schouwburg Het Park en in december naar het Westfries Archief. Het publiek kan actief meedoen voor de publieksprijs door de mooiste omslag te kiezen.
Daarna kon de signeersessie door de drie schrijvers beginnen.


Recensies en artikelen

Recensie NBD-Biblion

De onervaren Maerten van Wuyver stapt als scheepsjongen op het VOC-schip Land van Beloften en vaart naar Nederlands-Indië. Het eerste deel beschrijft de lange zware reis. Maerten heeft een geheim en weet zich met moeite staande te houden. De kapitein is een bullebak en het schip valt bijna ten prooi aan piraten. Hulp komt van matroos Thomas en prostituee Dirkje, die hij kort voor vertrek toevallig heeft ontmoet. De ondertitel ‘Een bitterzoete liefdesgeschiedenis in de tijd van de VOC’ krijgt in het tweede deel betekenis. Daarin volgen ingrijpende toevalligheden elkaar snel op. Aan het slot maakt het verhaal een plotwending. Het leest als een trein door de vele dialogen en spannende scènes. Als geheel is het enigszins onevenwichtig. De schrijfstijl past bij 12-15 jaar; de leeftijd van Maerten is onduidelijk. Aan de binnenkant van de omslag is een topografische kaart opgenomen met de route van een VOC-schip. Voorin staat het lied ‘Daar was laatst een meisje loos’. Achterin een korte geschiedenis van de VOC met zwart-witillustraties en meer extra’s zoals o.a. informatie over vrouwen en de VOC, een verklarende woordenlijst, verantwoording en dankwoord.

Recensent: C. la Roi

Top


Gewone mens als held

Noordhollands Dagblad Editie Dagblad voor West-Friesland

Faralda Houthuijsen


Een scheepstocht zonder en met rok…

Westfriesland op Zondag, 5 oktober 2019

Maerten van Wuyver vertrekt, door omstandigheden gedwongen, als scheepsjongen op het VOC-schip Land van Beloften naar Oost-Indië.
Tijdens de lange zeereis zijn de ontberingen soms zo zwaar dat hij zich afvraagt of hij ooit in Oost-Indië zal aankomen. Gelukkig wordt hij geholpen door de vlot gebekte Dirkje die hem met raad en daad bijstaat. Maar hij gedraagt zich anders dan de andere zeelieden. Wie is hij eigenlijk? In ieder geval loopt alles anders dan gedacht.

Het verhaal speelt zich af in Hoorn, op een VOC-schip en in het verre Batavia. Batavia was van 1619 tot 1799 het hoofdkwartier van de VOC in Azië. Op deze plek, door Jan Pieterszoon Coen zonder mededogen veroverd op de inheemse bevolking, liet de gouverneur-generaal een fort bouwen dat uitgroeide tot de voornaamste handelspost in Azië. Vanaf deze verzamelplaats van de handel in de regio voeren de grote retourschepen, ruim beladen met allerlei specerijen, porselein en kleurrijke stoffen terug naar de Nederlanden. Specerijen, zoals peper, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en foelie vind je sinds die tijd nog steeds terug in elke Hollandse keuken, Maar op de lange reis, die gemiddeld negen maanden in beslag nam, lagen veel gevaren op de loer: schipbreuk in een hevige storm, overval door piraten, muiterij en honger. Bij Kaap De Goede Hoop had de VOC niet voor niets een fort gebouwd dat diende als verversingstation voor water, vlees, groente en eventuele reparatie van schade aan een schip.

Tegen de achtergrond van een groeiend en bloeiend Batavia speelt een deel van het verhaal zich af waarbij de schrijver nu eens niet verhaalt van de geweldige successen van de VOC, maar vooral oog heeft voor de vaak te ambitieuze Hollanders die tegen elke prijs fortuin najoegen in een bijna ondraaglijk klimaat, voor de inheemse bevolking die zonder mededogen onderdrukt werd en vaak als slaaf werkte in dienst van de kooplieden in Batavia, voor het handjevol jonge vrouwen dat de overtocht waagde en hoopte op een beter leven dan in Holland door een eenzame kapitein aan de haak te slaan… Het getuigde in ieder geval van een sterke, zelfbewuste houding bij een aantal jonge vrouwen dat met veel ambitie, durf en wilskracht een onbekend avontuur aanging.

Achter in het boek staat een korte geschiedenis van de VOC, verluchtigd met een aantal voorwerpen, schilderijen, kaarten en een plattegrond van Batavia, bereidwillig afgestaan door het Westfries Museum in Hoorn. Bovendien is er een interessant artikel opgenomen dat het onderwerp Vrouwen en de VOC behandelt.

Ook is er een stadswandeling in het boek opgenomen want veel van de rijksmonumenten in Hoorn zijn gebouwd in de tijd van de VOC. Een wandeling langs deze bezienswaardigheden met hier en daar verwijzingen naar gebeurtenissen in het verhaal brengt je letterlijk terug in de tijd die voor Hoorn zo belangrijk is geweest.

Heel bijzonder is dat naar aanleiding van de verschijning van dit boek boekbinders uit Nederland en België een expositie houden in Hoorn. Ongeveer 35 boekbinders hebben van de losse katernen van De belofte op geheel eigen wijze een binding en omslag van het boek gemaakt. De tentoonstelling begint op 3 oktober en is tot 11 november te zien in de Centrale Bibliotheek, verhuist daarna tot 9 december naar de foyer van schouwburg Het Park en is tot 15 januari 2020 te bezichtigen in het Westfries Archief. Voor de mooiste boekband is een juryprijs en een publieksprijs beschikbaar. Elke bezoeker wordt uitgenodigd mee te kiezen voor de mooiste boekband in verband met de publieksprijs.

De belofte, Andre Nuyens, historische (jeugd)roman, hardcover, 191 blz., uitgeverij Cichorei, Amsterdam, € 15,45, verkrijgbaar in elke boekhandel.

Top


Girlpower in de tijd van de VOC

‘Zondag’, 29 september 2019

Maerten van Wuyver vertrekt, door omstandigheden gedwongen, als scheepsjongen op het VOC-schip Land van Beloften naar Oost-Indië.
Tijdens de lange zeereis zijn de ontberingen soms zo zwaar dat hij zich afvraagt of hij ooit in Oost-Indië zal aankomen. Gelukkig wordt hij geholpen door de vlot gebekte Dirkje die hem met raad en daad bijstaat. Maar hij gedraagt zich anders dan de andere zeelieden. Wie is hij eigenlijk? In ieder geval loopt alles anders dan gedacht.

Dit is de ietwat mysterieuze tekst op de achterflap van de nieuwe historische jeugdroman van André Nuyens.

Het verhaal speelt zich af in Hoorn, op een VOC-schip en in het verre Batavia. Batavia was van 1619 tot 1799 het hoofdkwartier van de VOC in Azië. Op deze plek, door Jan Pieterszoon Coen zonder mededogen veroverd op de inheemse bevolking, liet de gouverneur-generaal een fort bouwen dat uitgroeide tot de voornaamste handelspost in Azië. Vanaf deze verzamelplaats van de handel in de regio voeren de grote retourschepen, ruim beladen met allerlei specerijen, porselein en kleurrijke stoffen terug naar de Nederlanden. Specerijen, zoals peper, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en foelie vind je sinds die tijd nog steeds terug in elke Hollandse keuken, Maar op de lange reis, die gemiddeld negen maanden in beslag nam, lagen veel gevaren op de loer: schipbreuk in een hevige storm, overval door piraten, muiterij en honger. Bij Kaap De Goede Hoop had de VOC niet voor niets een fort gebouwd dat diende als verversingstation voor water, vlees, groente en eventuele reparatie van schade aan een schip.

Tegen de achtergrond van een groeiend en bloeiend Batavia speelt een deel van het verhaal zich af waarbij de schrijver nu eens niet verhaalt van de geweldige successen van de VOC, maar vooral oog heeft voor de vaak te ambitieuze Hollanders die tegen elke prijs fortuin najoegen in een bijna ondraaglijk klimaat, voor de inheemse bevolking die zonder mededogen onderdrukt werd en vaak als slaaf werkte in dienst van de kooplieden in Batavia, voor het handjevol jonge vrouwen dat de overtocht waagde en hoopte op een beter leven dan in Holland door een eenzame kapitein aan de haak te slaan… Het getuigde in ieder geval van een sterke, zelfbewuste houding bij een aantal jonge vrouwen dat met veel ambitie, durf en wilskracht een onbekend avontuur aanging.

Achter in het boek staat een korte geschiedenis van de VOC, verluchtigd met een aantal voorwerpen, schilderijen, kaarten en een plattegrond van Batavia, bereidwillig afgestaan door het Westfries Museum in Hoorn. Bovendien is er een interessant artikel opgenomen dat het onderwerp Vrouwen en de VOC behandelt.

Ook is er een stadswandeling in het boek opgenomen want veel van de rijksmonumenten in Hoorn zijn gebouwd in de tijd van de VOC. Een wandeling langs deze bezienswaardigheden met hier en daar verwijzingen naar gebeurtenissen in het verhaal brengt je letterlijk terug in de tijd die voor Hoorn zo belangrijk is geweest.

Heel bijzonder is dat naar aanleiding van de verschijning van dit boek boekbinders uit Nederland en België een expositie houden in Hoorn. Ongeveer 35 boekbinders hebben van de losse katernen van De belofte op geheel eigen wijze een binding en omslag van het boek gemaakt. De tentoonstelling begint op 3 oktober en is tot half november te zien in de Centrale Bibliotheek, verhuist daarna tot half december naar de foyer van schouwburg Het Park en is tot half januari te bezichtigen in het Westfries Archief. Voor de mooiste boekband is een juryprijs en een publieksprijs beschikbaar. Elke bezoeker wordt uitgenodigd mee te kiezen voor de mooiste boekband in verband met de publieksprijs.

De belofte, Andre Nuyens, historische (jeugd)roman, hardcover, 191 blz., uitgeverij Cichorei, Amsterdam, € 15,45, verkrijgbaar in elke boekhandel.

Top