Nieuw(s)

Nieuwe boeken en verhalen

Op dit moment ben ik notities aan het maken voor een verhaal over vermeende hekserij.

Ongeveer honderd jaar lang werden vrouwen, vaak alleenstaande genezeressen of vroedvrouwen, beticht van hekserij.
Men dacht: als mensen andere mensen kunnen genezen, dan kunnen ze andere mensen ook ziek maken…
Dat was maar wat gemakkelijk als je voor ziekte, een misoogst of andere tegenvallers een zondebok nodig had.
In veel gevallen vond de beschuldiging ook plaats omdat men die persoon uit de weg wilde ruimen.

Top

Herdruk van De meikoningin

Onlangs verscheen een herdruk* van mijn boek De meikoningin. De eerste druk verscheen in 2002. Maar omdat er nog steeds veel vraag naar is, is het mooi dat het boek opnieuw in herdruk is verschenen.

* GigaBoek

Waar ging het ook alweer over?

Liefje Goethart is een weesmeisje van ongeveer 12 jaar oud. Ze leeft in de Gouden Eeuw, rond 1625, in de tijd van de bloei van de Verenigde Oost Indische Compagnie, en woont in het Burgerweeshuis in de Achterstraat te Hoorn. Eigenlijk is Liefje een halfwees: haar moeder is gestorven, haar vader vaart op een Oost Indiëvaarder. De leiding van het weeshuis vindt haar maar een lastig kind. Gelukkig heeft ze wel een goede vriendin, Marije van Os, die het ook allesbehalve naar haar zin heeft in het strenge weeshuis.

Liefje slentert het liefst bij de haven, waar het altijd een levendige drukte is van kooplieden, sjouwers en zeelieden. Op de kermis ontmoet ze Jonge Jan, de zoon van een visser, met wie ze vriendschap sluit. Samen met hem beleeft ze veel avonturen in en buiten de stad.

Na bijna vier jaar is haar vader nog steeds niet terug. Langzaam rijpt bij Liefje het plan haar vader zelf te gaan zoeken. Ze besluit aan te monsteren op een schip van de VOC - als jongen. Maar alles blijkt anders te lopen dan ze ooit heeft kunnen denken...

Recensies en reacties bij de eerste druk van De meikoningin:

André Nuyens weet de sfeer van vroeger tijden in Hoorn goed op te roepen. De bedrijvigheid op de scheepswerf, de duisternis van het weeshuis, de smalle straatjes waar de rijtuigen elkaar nauwelijks kunnen passeren, de brand in een steeg, landschappen: alle zintuigen zijn gebruikt om precieze beschrijvingen te geven. De mensen, plaatsen, gebeurtenissen en vooral het leven van Liefje krijgen allemaal vorm in het hoofd van de lezer. Regelmatig herinnert een gebeurtenis Liefje aan een vergelijkbaar moment uit haar kindertijd met haar vader en moeder. In deze flashbacks is het verdriet van Liefje bijna voelbaar. De meikoningin is daarom niet alleen een fraaie roman, maar ook een goed leesbaar geschiedenisboek.
P.M., recensent NBD Biblion

Een reactie van een lezer:

Naam: Lisanne Biekart
Leeftijd: 14 jaar
Boek: De meikoningin
Waarom heeft het verhaal deze titel?
Liefje wordt bij de familie met Pinksteren gekroond tot meikoningin, verder wordt ze nog 2 maal koningin: een keer als luizenkoningin van het weeshuis en een keer thuis, toen haar beide ouders er nog waren. Zij vond toen de amandel in haar boterham.
Wat vond je van het verhaal?
Ik vond het een leuk en boeiend verhaal. Je leest het echt in één keer uit. Ik heb het boek gekregen toen ik acht was, en sindsdien heb ik het heel erg vaak gelezen. En dat terwijl het tegen mijn principes in is om boeken nog een keer te lezen.
Belangrijkste onderwerp?
Ik weet dat niet zo goed, ik denk dat het is dat je altijd moet zorgen dat je nog lol in het leven houdt. Zoals Liefje die vaak ontsnapt aan het weeshuis en verder in het boek gewoon wegloopt en gaat doen wat ze wil.
Vraag/Opmerking:
Het is echt een van mijn lievelingsboeken en nu moet ik er voor school een verslag over schrijven.
Ik moet zeggen: dat doe ik met veel plezier.

Top